Trudno obejść się w kuchni bez czajnika, dlatego jest to jeden z najważniejszych zakupów na liście wyposażenia mieszkania. Warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, które pozwolą wybrać odpowiedni produkt, aby mógł nam służyć przez długi czas. Jakie kwestie warto wziąć pod uwagę przed zakupem czajnika?
Stojąc przed sklepową półką widzimy jedynie różnokolorowe naczynia, z pozoru nie różniące się niczym oprócz wyglądu. Jednak warto na początek zapoznać się z ich parametrami i pojemnością, aby idealnie pasował do potrzeb naszej rodziny. Musimy też zdecydować czy czajnik ma być używany na kuchence gazowej, płycie indukcyjnej czy też będzie działał dzięki energii elektrycznej.
Pojemność ma znaczenie
W pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na pojemność czajnika. Spotkamy naczynia od 0,4 l aż po 3 litry, więc warto wziąć pod uwagę ilość domowników. Zakłada się, że dla 1-2 osób idealnie sprawdzi się niewielki model, do 5 osób warto zakupić czajnik do 1,7 litra, a największą pojemność zastosować w bardzo dużej rodzinie. To nie tylko kwestia wygody, ale także oszczędności, gdyż zaleca się gotować tylko taką ilość wody, jakiej w rzeczywistości potrzebujemy.
Co się kryje w środku?
Czajniki tradycyjne to po prostu naczynie wykonane ze stali nierdzewnej, ale w wersji elektrycznej wewnątrz znajdziemy grzałkę spiralną. To ona odpowiada za cichą pracę urządzenia, a jednocześnie to na niej osadza się kamień. Innym rozwiązaniem jest grzałka płytowa, która działa odwrotnie – głośniej, ale jest bardziej odporna na kamień. Rodzaj grzałki i pojemność wpływają także na moc czajnika, która decyduje o tempie gotowania oraz zużyciu prądu. Modele z grzałką spiralną potrzebują mniej energii niż płytowe.
Rodzaje czajników
Poszczególne modele będą różnić się nie tylko materiałem wykonania, ale także przeznaczeniem. Tradycyjny czajnik to ten do używania na kuchence gazowej. Wykonuje się je ze stali nierdzewnej, ewentualnie pokrywa emalią. Mamy do wyboru szeroką ofertę klasycznych modeli, różnych kolorów i wzorów. Uchwyt może być wykonany z tworzywa sztucznego lub drewna. Posiada gwizdek, który charakterystycznie informuje o tym, że woda jest gotowa.
Podobne wyglądem, ale wykonane z innych materiałów są czajniki do płyt indukcyjnych. Powinny one mieć dno wykonane z tworzywa które przyciąga magnes, czyli żelaza lub stali. Do indukcji nie wolno używać zwykłych czajników ze stali nierdzewnej, szklanych, ceramicznych ani aluminiowych.
Ostatni rodzaj najczęściej używanych czajników to wspomniane wyżej elektryczne. Charakteryzują się nie tylko podstawką i kablem zasilającym, ale także oryginalnym designem. Zdecydowanie najszybciej zagotujemy w nich wodę, a dzięki podziałce skontrolujemy ile wody znajduje się w naczyniu. Niektóre modele posiadają obrotowe podstawki lub stelaże do mocowania do ściany. Nowoczesne czajniki nie przypominają tych tradycyjnych, wykonanych z tworzywa sztucznego. Zastępują je urządzenia w kształcie dzbanka lub karafki, które obok walorów użytkowych pełnią rolę oryginalnej ozdoby.
Odpowiedź