Coraz więcej osób decyduje się na zakup grilla, ze względu na wyjątkowy klimat towarzyskich spotkań, podczas których można kosztować niepowtarzalne w smaku potrawy. Jednak warto rozważyć, jakie urządzenie sprawdzi się lepiej dla naszych potrzeb. W zależności od tego, czy często korzystać ze sprzętu do grillowania, czy nieco rzadziej, możesz wybrać inny rodzaj. W dzisiejszym wpisie przedstawimy wszystkie cechy grilla węglowego i gazowego oraz różnice między tymi urządzeniami. Zakup grilla powinien być przemyślany, aby przez lata służył w niezmiennym stanie, co pozwoli na przygotowywanie stale wyśmienitych dań. Serdecznie zachęcamy do dalszego czytania, jeśli zastanawiasz się nad kupnem grilla.
Grill gazowy – czym się wyróżnia?
Coraz popularniejszy grill amerykański okazuje się doskonałym sprzętem, który umożliwia przyrządzanie rozmaitych produktów, których często grillowanie na grillu węglowym jest niemożliwe. Profesjonalne grille gazowe charakteryzują się nie tylko zasilaniem na gaz, rusztem, lecz również specjalną płytą żeliwną, która służy grillowaniu drobnych produktów, ryb, delikatnych owoców morza, serków. To duży atut dla miłośników grillowania, który uwielbiają wzbogacać menu podczas biesiad na zewnątrz. Także możliwość podłączenia takich akcesoriów jak rożen elektryczny obrotowy, skrzynka wędzarnicza i inne elementy, sprawiają, że dania tam przygotowywane, zachwycają smakiem! Gazowe urządzenia zostały ściągnięte z Ameryki, gdzie grillowanie jest jedną z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu. Możliwość przygotowywania takich posiłków jak żeberka BBQ, skrzydełka Kentucky, doskonałe burgery zachwyciły i nas, a innowacyjne funkcje grilla w sposób sprawny pomagają przyrządzić tak idealne potrawy.
Grill węglowy – czym się wyróżnia?
Grill węglowy jest coraz rzadziej wykorzystywanym urządzeniem przez osoby, które dość często organizują tego typu uroczystości na zewnątrz. Zazwyczaj jest on kupowany przez osoby, które sporadycznie rozpalają grilla i nie przykładają zbytniej uwagi do wartości odżywczych w grillowanych potrawach. Z biegiem lat okazało się, że przyrządzane jedzenie na grillu węglowym jest dość niebezpieczne ze względu na tłuszcz, który skapuje z produktów na rozżarzony brykiet. W ten sposób wytwarzają się niebezpieczne dla zdrowia substancje rakotwórcze, które przechodzą do żywności, a my wraz z jej jedzeniem dostarczamy je do swojego organizmu. Jeśli jesteś osobą, której zależy na dostarczaniu wartości odżywczych, lepiej wybrać grill gazowy. Z pewnością pozwoli on na grillowanie rozmaitych potraw, a możliwość dostosowania temperatury i jej kontroli jest kolejny wyróżnikiem sprzętu gazowego, w przeciwieństwie do węglowego grilla, na którym przygotowywane potrawy często wychodzą suche lub lekko przypalone.
Źródło zdjęć: freepik.com
Odpowiedź