Wędzarnie elektryczne to niezwykle proste w obsłudze urządzenia. Pozwalają one zaoszczędzić czas i jednocześnie zachować niepowtarzalny aromat i smak wędzonych produktów. Są one dedykowane praktycznie wszystkim osobom, które chcą przyrządzać wędzonki, zarówno osobom początkującym, jak i tym z większym doświadczeniem. Jak działają wędzarnie elektryczne?
Jak skonstruowana jest wędzarnia elektryczna z generatorem dymu?
W wędzarniach elektrycznych wyróżnia się dwa najważniejsze elementy – komorę wędzarniczą oraz generator dymu. Można powiedzieć, że generator to serce wędzarni, ponieważ odpowiada za wytwarzanie niezbędnego do wędzenia dymu oraz równomierne i jednostajne spalanie się zrębków wędzarniczych. Do zasobnika tego komponentu wrzuca się zrębki wędzarnicze gdzie następuje ich spalanie. Co istotne, w tym procesie komora spalania jest umieszona poza komorą wędzarni, a dym wtłaczany jest pod ciśnieniem do samej wędzarni.
Jak zbudowany jest generator dymu w wędzarni elektrycznej?
Generator dymu jest urządzeniem, które ma największy wpływ na efekty wędzenia i smak oraz zapach produktów. Dzięki równomiernemu i jednostajnemu wydzielaniu dymu wędzonki są wręcz idealne. Ponadto uzyskują piękny kolor, który tylko wzmaga apetyt. Jak zostało to już wspomniane, zrębki wędzarnicze z generatorem dymu znajdują się poza komorą wędzarniczą. Wytwarzany dym nie osmala wędzonych produktów.
Przy jednokrotnym zasypaniu podajnika, można uwędzić większość produktów i to bez konieczności dosypywania kolejnych zrębków. Niektóre urządzenia mogą pracować nieustannie nawet przez 8 godzin. Istotne jest również to, że wytwarzany przez generator dym jest czysty i wolny od jakichkolwiek niepożądanych substancji szkodliwych.
Na jakiej zasadzie działa generator dymu?
Po zasypaniu zrębkami i podpaleniu generatora dymu, znajdująca się w zestawie pompka wtłacza pod ciśnieniem wytworzony dym. Zrębki wędzarnicze, przy odpowiednim ustawieniu pompki tlą się generując dym wędzarniczy.
Jak zbudowana jest komora wędzarni elektrycznej z generatorem dymu?
Wędzarnia elektryczna z generatorem dymu wyposażona jest w komorę wędzenia. To właśnie w niech dochodzi do wędzenia mięs i ryb. Istotne jest to, aby wnętrze komory było zrobione z materiałów posiadających odpowiednie atesty. Bardzo często stosuje się w stal nierdzewną. W szafie wędzarniczej znajduje się kominek wylotowy, uchwyty do przenoszenia, panel sterowania, wlot na generator, zaczep generatora, drzwi.
Jak przebiega proces wędzenia produktów w szafie wędzarniczej?
Wędzenia odbywa się dzięki generatorowi dymu, w który stale spalają się zrębki dzięki zastosowaniu pompki generującej podciśnienie. W ten sposób dochodzi do równomiernego, jednostajnego i powolnego uwalniania dymu. Grzałka, która znajduje się w głównej komorze szafy wędzarniczej nagrzewa się do określonej temperatury. Jej wartość można ustawić samodzielnie na panelu sterowania. Należy pamiętać, że dym powinien wylatywać z wędzarni w swobodny sposób, nie należy przykrywać otworu w dachu ani niczym go przysłaniać w trakcie procesu wędzenia. Za pomocą kominka wylotowego reguluje się ilość wydostającego się dymu i jego gęstość wewnątrz komory.
Odpowiedź