Jadalnia to miejsce wspólnych spotkań, w którym zasiadamy przy stole z rodziną lub znajomymi, spożywamy codzienne posiłki bądź biesiadujemy w ramach jakiejś okazji. To czas, który znakomicie wpływa na relacje, jednak poza tym aspektem niezwykle ważne jest odpowiednie zaaranżowanie przestrzeni. W dzisiejszym artykule pod lupę weźmiemy drewniane stoły do jadalni. Jakie są ich zalety, dlaczego warto je wybrać i na co zwracać uwagę podczas ich zakupu? Dowiedz się już dziś!
Stoły drewniane do jadali – zalety mebli z naturalnego drewna
Drewniane stoły do jadalni łączą w sobie wiele zalet, które warto poznać jeszcze przed zakupem. Przede wszystkim meble wykonane z naturalnego drewna są niezwykle trwałe, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia oraz niekorzystne warunki panujące w danym wnętrzu. Dzięki temu możesz mieć pewność, że każdy wybrany model okaże się doskonałą inwestycją na długie lata.
Ponadto stoły drewniane do jadalni są także unikalne. Oznacza to, że nie ma dwóch identycznych modeli na rynku, ze względu na różny układ słojów i sęków. Stoły mogą także różnić się delikatnie wybawieniem, nawet jeśli mowa o wariantach z tej samej kolekcji.
Oczywiście równie istotna jest uniwersalność. Drewniane stoły do jadalni ze względu na ponadczasową i naturalną kolorystykę, która nigdy nie wyjdzie z mody nawet pomimo często zmieniających się trendów, można z łatwością dopasować do każdej aranżacji. Idealnie uzupełnią styl nowoczesny i klasyczny, jak i również minimalistyczny czy też rustykalny. Drewno tak naprawdę odnajdzie się w każdym otoczeniu.
Wiele osób meble wykonane z tego surowca traktuje jako ekskluzywne stoły drewniane, ceniąc w nich naturalność i elegancję. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż zawsze naturalny materiał prezentuje się znacznie lepiej i estetyczniej niż jego sztuczny odpowiednik. Starzenie dodaje surowcowi wyjątkowego charakteru i klasy.
Warto także wiedzieć, że drewniany materiał wykończony olejem bądź olejowoskiem ma właściwości antystatyczne, dzięki czemu nie przyciąga kurzu, co ułatwia utrzymanie blatu stołu w czystości. Ta cecha sprawia, że meble wykonane z drewna świetnie sprawdzą się w przypadku alergików.
Jaki stół drewniany do jadalni wybrać?
Na rynku dostępnych jest wiele stołów drewnianych, dlatego wybór konkretnego modelu wcale nie jest taki prosty. Jak sobie go ułatwić? Przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wielkość. Mniejsze stoły doskonale sprawdzą się do niewielkich jadalni, a większe do przestronnych pomieszczeń, w których nie ma problemu z wolnym miejscem. Oczywiście warto wybrać model, który pozwoli zająć wygodną pozycję przy blacie każdemu członkowi rodziny i ewentualnie gościom. W końcu stół drewniany to nie tylko piękny mebel, ale także funkcjonalny.
Choć drewniane stoły do jadalni kojarzą się z masywnym i rozłożystymi bryłami, to wcale nie oznacza, że trzeba z nich zrezygnować w przypadku bardzo małych pomieszczeń. W takich przypadkach wystarczy wybrać model rozkładany, który okaże się najlepszym rozwiązaniem. Na co dzień można korzystać z jego mniejszej i kompaktowej wersji, a w przypadku rodzinnych zjazdów czy spotkać ze znajomymi można go rozłożyć i tym samym powiększyć blat, zapewniając wygodę każdemu uczestnikowi spotkania, a także komfort podczas serwowania dań i przekąsek.
Warto zwrócić uwagę na kolorystykę, gdyż drewno, w zależności od gatunku, może mieć zupełnie różny odcień. Jasna barwa (brzoza, jesion, klon) świetnie uzupełni wnętrza skandynawskie, podczas gdy ciemne drewno (ciemny orzech, ciemny wiąz) będzie idealnym wyborem do aranżacji tradycyjnych i retro. Do rustykalnie urządzonych pomieszczeń warto wybierać odcienie pośrednie, wśród których można wymienić między innymi olchę, mahoń czy jasny orzech. Wybrany kolor stołu powinien być spójny z pozostałymi elementami wyposażenia, w tym przede wszystkim z krzesłami, z którymi tworzy komplet. Można go również dopasować do odcienia drzwi czy też podłóg.
Oczywiście istotny jest również kształt. Na rynku dostępne są modele okrągłe, kwadratowe i prostokątne, a podczas wyboru konkretnego modelu należy kierować się aktualną aranżacją. Stół z okrągłym blatem lepiej sprawdzi się w większych przestrzeniach, w których może stać w centralnej części, natomiast kwadratowy i prostokąty można dosunąć do ściany czy nawet rogu pokoju, dlatego jest częściej wybierany do niewielkich pomieszczeń. Warto również zwrócić uwagę na sam design, gdyż jego bryła może być solidna i masywna, jak i również lżejsza wizualnie, gdy blat będzie cieńszy i osadzony na smukłych nóżkach. Do wyboru jest wiele modeli, dlatego warto przemyśleć każdy aspekt.
Drewniane stoły do jadalni – czym się kierować podczas zakupu?
Stół drewniany warto zamawiać wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach meblowych lub u zaufanych producentów, którzy gwarantują jego jak najwyższą jakość i staranność wykonania. Zakupy dokonane w godnym zaufania miejscu dadzą pewność, że surowiec wykorzystany do produkcji mebli jest wysokiej klasy, poddany obróbce zgodnie ze sztuką stolarską, a także odpowiednio zakonserwowany. Dzięki temu jego trwałość może być liczona w długich latach, a drewniany stół może być przekazywany z pokolenia na pokolenie jako rodzinna pamiątka. Na tym właśnie polega jego wyjątkowość i szlachetność.
Jak dbać o stół drewniany na co dzień?
Do mebli olejowanych warto wykorzystywać preparaty do powierzchni wykończonych olejami lub olejowoski. Najlepiej konkretne środki polecone przez producenta stołu. Plusem naturalnego surowca wykończonego olejem jest możliwość jego samodzielnego odnawiania, dlatego nawet w przypadku zarysowania czy uszkodzenia mechanicznego blatu istnieje możliwość odzyskania estetycznego wyglądu stołu, który ponownie będzie prezentował się jak nowy. W przypadku mebli niedrewnianych nie ma takiej możliwości, przez co w przypadku ich uszkodzenia jednym rozwiązaniem jest wymiana na nowe modele, co wiąże się z dużo większym kosztem.
Partnerem artykułu jest miloni.pl
Odpowiedź