Kuchnia to dla wielu z nas najważniejsze pomieszczenie w domu i bez wątpienia jest w tym sporo racji. Oczywiście, jako że jest to pomieszczenie, w którym przyrządzamy posiłki i nie tylko, w kuchni musi też znaleźć się wiele różnych mebli, sprzętów i urządzeń. Trudno jest opisać je wszystkie w jednym artykule. W tym wpisie skupimy się na kilku z nich, które nie zawsze są oczywiste, chociaż to urządzenia praktyczne. Postawiliśmy na ekspresy do kawy, ostrzałki do noży i maszynki do mięsa. O ile maszynki do mielenia w większości kuchni są obecne, o tyle w wielu domach nie ma ostrzałek, a już na pewno ekspresów do kawy.
Jaki ekspres do kawy?
Mimo iż na ekspres do kawy decyduje się coraz więcej osób, w dalszym ciągu nie każdy wie, na co zwrócić uwagę podczas wyboru takiego sprzętu. Szczególnie że na rynku jest kilka rodzajów ekspresów do kawy, pośród których najbardziej zaawansowane są ekspresy ciśnieniowe.
Wyróżnia się tutaj ekspresy ciśnieniowe automatyczne i kolbowe. Najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia to ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem. Właśnie w takich ekspresach można znaleźć wiele przydatnych funkcji (np. funkcja spieniania mleka, system czyszczenia i odkamieniania). Dzięki temu pozwalają przygotować nie tylko kawę czarną (np. espresso), ale też kawy mleczne (np. latte macchiato i cappuccino).
Alternatywą jest ekspres ciśnieniowy kolbowy. Jak sama nazwa wskazuje, to urządzenia wyposażone w kolbę z sitem, przez którą przepływa woda pod ciśnieniem i następnie spływa do filiżanki. Również takie urządzenia, przynajmniej jeżeli są to nowoczesne ekspresy, są wyposażone w przydatne funkcje i młynek.
Kolejną opcją jest ekspres przelewowy, zbudowany z pojemnika na kawę mieloną, zbiornika na wodę, dzbanka i płyty grzewczej. To stosunkowo tanie ekspresy, aczkolwiek pozwalają przygotowywać tylko kawy czarne. Użytkownik nie ma możliwości przygotować kaw mlecznych.
Ostatnią propozycją jest ekspres na kapsułki. Jak łatwo się domyślić, jest to urządzenie, do którego wystarczy wrzucić kapsułkę, po czym odebrać przygotowaną kawę.
Maszynka do mielenia mięsa – jaką wybrać?
Jeżeli wziąć pod uwagę małe sprzęty AGD, które powinny znaleźć się w kuchni i są bardzo przydatne, na pewno wskazać trzeba na maszynki do mielenia. Można powiedzieć więcej i stwierdzić, że jest to wręcz niezbędny sprzęt, jeżeli w domu przygotowuje się mięsne potrawy. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń i sprzętów, również maszynki do mięsa są bardzo różne. Dlatego należy skupić się na ich wyborze, aby był to sprzęt optymalny do potrzeb i wymagań użytkownika.
Trzeba pamiętać, że współczesne maszynki są bardzo uniwersalne. Dlatego posłużą nie tylko do przygotowywania mięs, ale także innych produktów, na przykład ziemniaków. Co jest najważniejsze, maszynka do mielenia, jak sama nazwa wskazuje, powinna mielić, a nie szarpać kawałków, które są do niej wkładane.
Przy wyborze maszynki do mielenia uwagę należy zwrócić uwagę na zasilanie. Obecnie niemal wszystkie produkty dostępne na rynku to maszynki elektryczne. Jest to w pełni zrozumiałe, ponieważ są to urządzenia łatwe i szybkie w obsłudze. Kluczowe są także parametry, w tym moc urządzenia. Jak łatwo się domyślić, im maszynka jest mocniejsza, tym lepiej. Mielenie zyskuje wówczas na efektywności i to nawet wówczas, kiedy do maszyny są wkładane twarde przedmioty. Absolutne minimum to maszynka o mocy 500 W. Innym ważnym parametrem jest wydajność mielenia.
W obsłudze maszynki pomagają również dodatkowe funkcje. Ciekawą funkcją jest na przykład tzw. rewers, dzięki czemu uda się efektywnie zmielić twarde i żylaste mięso. Maszynka powinna też mieć automatyczny wyłącznik i antypoślizgowe nóżki. Przydaje się także schowek na akcesoria. Szczególnie że może być ich całkiem sporo i są to na przykład sitka z różną średnicą oczek do mięs, serów, warzyw, a nawet maku. Pośród akcesoriów znaleźć można też nasadki do napełniania kiełbas, przystawki do wyciskania owoców czy szatkownicę.
Ostrzałka do noży – czy jest niezbędna?
Nóż, a właściwie noże znajdują się w każdej kuchni. Oczywiście w toku normalnej eksploatacji noże się tępią, dlatego użytkownik powinien zadbać o to, aby utrzymać ostrza noży w dobrej kondycji. Nie jest to trudne, ponieważ wystarczy, że w kuchni znajdzie się dobra ostrzałka do noży. Kluczowe jest, aby wybrać produkt, który będzie optymalny do potrzeb. Nie zawsze trzeba bowiem nabywać najlepsze, a przy tym najdroższe ostrzałki. Jeżeli ma to być akcesorium do domowego użytku, często nie ma takiej potrzeby.
Same ostrzałki są naprawdę bardzo różne. Poszczególne akcesoria różnią się między innymi ceną, ale tym samym sposobem działania i materiałem ściernym wykorzystywanym do ostrzenia noża. Jeżeli użytkownikowi zależy na komforcie obsługi, lepszym wyborem będą ostrzałki elektryczne. Jednak w przypadku ostrzałek do kuchni w domu, noże można też naostrzyć w łatwej w obsłudze ostrzałce manualnej.
Jeżeli natomiast wziąć pod uwagę rodzaje takich akcesoriów, najpopularniejszym jest musak, określany też jako stalka do noży czy ostrzałka prętowa. Przystępne cenowo są ostrzałki manualne. Z kolei droższe, ale efektywne i komfortowe w użytku – ostrzałki elektryczne. Jeszcze inną opcją jest kamień wodny.
Jak widać, w przypadku wszystkich urządzeń i akcesoriów wybór jest naprawdę bardzo szeroki i każdy powinien znaleźć coś w sam raz dla siebie. Najważniejsze, aby wybrać produkt, który najlepiej sprawdzi się w kuchni. Jest to o tyle ważne, że często zakup najlepszego artykułu mija się z celem i jest tylko niepotrzebnym wydatkiem.
Dobrze obrazuje to przykład bardzo wydajnych ekspresów do kawy, które nie tyle sprawdzą się w domowej kuchni, ile w biurze. To samo dotyczy mocno zaawansowanych ostrzałek do noży, które nie będą optymalne przy ostrzach wykonanych ze słabszej stali. W tym przypadku także warto rozważyć zakup tańszych ostrzałek, które jednocześnie będą w pełni wystarczające, aby naostrzyć nimi noże wykorzystywane w domowej kuchni.
Odpowiedź