Rodzaje okapów kuchennych – kominowe, wyspowe, podszafkowe i inne

Na rynku znajdziemy dziś bardzo różne sprzęty AGD. Jednym z elementów wyposażenia każdej kuchni powinien być okap kuchenny, który może być różny pod względem wyglądu, kształtu, ale też rodzaju. Wyróżniamy między innymi okapy kominowe, wyspowe czy podszafkowe, ale także blatowe, sufitowe czy do zabudowy. Sprawdzamy, czym one się od siebie różnią.

Po co jest okap kuchenny?

Okapy kuchenne są to urządzenia, które usuwają zapachy i tłuszcz z pomieszczenia. W zasadzie wyróżniamy tutaj dwa różne urządzenia, które spełniają bardzo podobną funkcję.

Pierwszym jest okap właściwy, a więc wyciąg, który działa w układzie otwartym. Żeby takie urządzenie działało właściwie, obowiązkowo trzeba go podłączyć do osobnego kanału wentylacyjnego. Dlatego nie możemy go zamontować na przykład w blokach. Okap właściwy działa dzięki stalowym lub aluminiowym filtrom.

Innym rodzajem jest pochłaniacz. To urządzenie bardziej uniwersalne, które działa w trybie zamkniętym i nie wymaga kanału wentylacyjnego. Najczęściej jest on zasilany elektrycznie, a jego działanie umożliwiają wymienne filtry węglowe.

Rodzaje okapów kuchennych

Jak wspomnieliśmy wyżej, na rynku znajdziemy bardzo wiele okapów. Wśród nich są różne pod kątem miejsca i sposoby montażu:

  • Okapy kominowe (przyścienne) – jak wskazuje nazwa, są one montowane bezpośrednio przy ścianie. Mają różne wzory i kształty (np. prostokątne, okrągłe).
  • Okapy sufitowe – montowane w podwieszonym suficie. Warto o nich pomyśleć przy eleganckich, minimalistycznych wnętrzach.
  • Okapy wyspowe – przeznaczone do kuchni, w których występuje wyspa. Są montowane na suficie.
  • Okapy do zabudowy – niewielkie i minimalistyczne, które można dyskretnie ukryć we wnętrzach, dopasowując je do wystroju kuchni.
  • Okapy podszafkowe – jeden z rodzajów okapów do zabudowy, które są montowane bezpośrednio na ścianie. Są bardzo częstym wyborem w kuchniach, zwłaszcza w blokach.
  • Okapy blatowe – droższe, aczkolwiek eleganckie i minimalistyczne.
  • Okapy narożne – montowane w rogach kuchni. Dzięki temu nie sprawiają wrażenia, że pomieszczenie jest przytłoczone.

Jaki okap kuchenny wybrać?

Jak widzisz, okapy kuchenne są bardzo różne. Dlatego bardzo ważne jest, aby wybrać właściwy model, optymalny dla swojego pomieszczenia. Przy jego wyborze, poza rodzajem uwagę należy zwrócić na parametry okapu. Wydajność okapów jest mierzona w m3 na godzinę. Jeśli ma to być dobry pochłaniacz, w ciągu godziny powinien sześciokrotnie przefiltrować powietrze w kuchni.

Innym ważnym parametrem jest głośność. Wielu nie liczy się z tym parametrem, a szkoda, zwłaszcza kiedy kuchnia jest bezpośrednio połączona z salonem. Wówczas bezsprzecznie należy postawić na okapy o niższym poziomie głośności. Nie jest to takie istotne, jeśli oba pomieszczenia nie są ze sobą połączone.

Mniej ważnym dodatkiem, aczkolwiek na pewno bardzo przydatnym, jest oświetlenie. Inne dodatkowe funkcje to programowanie czasu wyłączenia czy tryb intensywnego pochłaniania.

Odpowiedź