Urządzając kuchnię, staniesz przed wieloma dylematami dotyczącymi jej wykończenia. Jednym z częściej zadawanych pytań jest to o wybór odpowiedniej płyty grzewczej. Najbardziej popularne są 3 rodzaje – gazowa, elektryczna i indukcyjna. Którą z nich warto wybrać do swojego mieszkania?
Wady i zalety płyty gazowej
Płyty gazowe cieszą się ogromną popularnością od lat – ich wybór jest ogromny, a zatem łatwo można je dopasować do własnej kuchni. Najlepsze płyty gazowe posiadają sporą liczbę palników, są tanie w eksploatacji, ale i nie kosztują wiele przy zakupie. Niektórzy użytkownicy takich płyt grzewczych wskazują również na lepszy smak potraw przyrządzanych na ogniu w porównaniu do dań robionych na płytach elektrycznych i indukcyjnych. Co więcej, do płyt gazowych nie musisz poszukiwać specjalnych garnków – wszystkie będą odpowiednie do tradycyjnego gotowania.
Czy zatem takie rozwiązanie ma jakieś wady? Przeciwnicy płyt gazowych uważają, że są one mało bezpieczne – już nie ze względu na ulatniający się gaz, gdyż producenci zadbali o wszelkie zabezpieczenia urządzeń w tym aspekcie – ale przez otwarty ogień w zamkniętej przestrzeni, który może być zagrożeniem np. dla dzieci. Płyty gazowe są też o wiele trudniejsze do utrzymania w czystości od innych modeli płyt grzewczych.
Komu przyda się płyta elektryczna?
Płyty ceramiczne elektryczne również są znane od wielu lat, jednak dopiero zaproponowanie przez producentów nowego designu tego typu urządzeń zwiększyło ich popularność. Płaskie, z grzałkami ukrytymi pod ceramiczną powierzchnią są wyznacznikiem elegancji i nowoczesności. Co więcej, posiadają o wiele więcej funkcji użytkowych od płyt gazowych, m.in. timer czy programy czasowe gotowania. Są jednak droższe – zarówno przy zakupie, jak i w eksploatacji. Długo się nagrzewają, co również wydłuża czas przygotowywania posiłków. Następnie długo stygną, a zatem wzrasta ryzyko przypadkowego oparzenia się. Należy również pamiętać, że urządzenia elektryczne są bardziej podatne na awarie i usterki, ale z drugiej strony takie uszkodzenia są mniej niebezpieczne niż w przypadku płyt gazowych.
Czy płyta indukcyjna to przyszłość każdej kuchni?
Płyty indukcyjne wykorzystują w czasie gotowania pole elektromagnetyczne, dlatego też do ich używania niezbędne są specjalne garnki wykonane ze stali ferromagnetycznej – inne nie będą współpracowały z płytą grzewczą! Konieczność kupienia specjalnych garnków do takich płyt oraz ich wysoka cena to jednak jedyne wady płyt indukcyjnych. Poza tym są one bardzo wygodne w użyciu, łatwe w czyszczeniu, nowoczesne i eleganckie oraz zapewniające całe mnóstwo dodatkowych funkcji gotowania. Do tego dochodzą niskie koszty eksploatacji oraz wysoka wydajność energetyczna, a także najwyższe bezpieczeństwo w kuchni w porównaniu z płytą gazową oraz elektryczną. Warto również wspomnieć, że czas gotowania na płytach indukcyjnych jest krótki, zatem możesz liczyć na usprawnienie codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny.
posiadam wd omu płytę elektryczną, ale szczerze powiedziawszy, strasznie jej nie lubię. Cięzko ją domyć, widać ślady po garnkach, jak coś się przypali to ślad pozostaje bardzo długo. Wolę jednak tradycyjną płytę gazowa.
Najlepsza gazowa. Na takim zywym ogniu mozna cos sobie delikatnie przypalic przed gotowaniem . np cebule przed wrzuceniem do rosolu.