Kerakoll Fugalite BIO i plamoodporna kuchnia – czy to możliwe?

Jednym z największych problemów w kuchni jest utrzymanie jej w czystości. Tłuszcz, resztki jedzenia i kurz tworzą mieszankę, która jest trudna do usunięcia nie tylko z mebli i blatów, ale także z płytek na ścianach, podłogach i fug. Właśnie dlatego tak ważny jest staranny wybór spoiny do płytek, którą można z łatwością czyścić. Wyróżniamy fugi cementowe (mineralne) i epoksydowe. Kerakoll Fugalite BIO to właśnie nowej generacji ekologiczna fuga epoksydowa, która polecana jest do kuchni i łazienek. Przeczytaj czy warto w nią zainwestować.

Fuga epoksydowa czy cementowa – jaka jest różnica?

Większość współczesnych fug jest modyfikowanych w taki sposób, by były odporne na działanie warunków panujących w danym pomieszczeniu. Jednak nie zawsze efekt końcowy jest satysfakcjonujący.

Na rynku najbardziej popularna jest zwykła mineralna fuga cementowa. Jest twarda, jednak jej struktura przypomina gąbkę. Przez to nie jest odporna na wodę, a co za tym idzie, mogą się w niej rozwijać bakterie i pleśnie. Co więcej, ciężko ją domyć z tłustych plam lub tych o mocnym barwniku np. z warzyw, owoców, wina czy kawy.

 

Alternatywą jest fuga żywiczna Kerakoll Fugalite BIO. To spoina epoksydowa, która po zaschnięciu jest twarda jak kamień, dzięki czemu jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne. Jej powierzchnia jest gładka jak szkliwo, ale mniej od niego podatna na uderzenia. Fuga epoksydowa Kerakoll Fugalite BIO ma jeszcze jedną, bardzo istotną zaletę – jest hipoalergiczna i oparta na naturalnych składnikach. Dlatego jest bezpieczna dla domowników, środowiska i osoby fugującej – podczas jej aplikowania nie powstają szkodliwe opary.

Spoina epoksydowa Kerakoll Fugalite BIO – czy warto zastosować ją w kuchni?

Fuga żywiczna Kerakoll Fugalite BIO epoksydowa oparta jest na bazie wodnej i innych naturalnych związkach. To bardzo ważne w przypadku pomieszczeń, gdzie przechowywane lub przetwarzane jest jedzenie. Dlatego właśnie fuga epoksydowa doskonale sprawdza się w kuchni. Więcej na jej temat można przeczytać tutaj: https://www.milabud.pl/pl/p/Kerakoll-Fugalite-BIO-fuga-zywiczna-3kg-kolory/2834.

Inne cechy tej fugi, które docenisz stosując ją w kuchni, to:

  • Plamoodporność – jest bardzo gładka i odporna na chemikalia, dlatego trudne plamy możesz zmyć z niej nie w tylko wodą, ale w razie potrzeby środkami chemicznymi. Gładkość powierzchni i struktura produktu zapobiega wnikaniu plam, więc z czasem fuga nie staje się ani brudna, ani przebarwiona od niedomytych zabrudzeń.
  • Doskonałe dopasowanie – paleta barw Kerakoll Fugalite BIO jest szeroka, dlatego bez problemu dopasujesz kolor tej fugi do płytek ściennych i podłogowych. W ofercie znajduje się również paleta kolorystyczna Kerakoll Fugalite Bio Parquet. To kilkanaście kolejnych kolorów inspirowanych najczęściej wybieranymi podłogami ceramicznymi z drewna. Kompletna gama rozwiązań kolorystycznych przygotowana, by interpretować różne style parkietu ceramicznego. Ciepłe tonacje z naturalnym matem pozwalają fudze zlać się z otoczeniem podkreślając ciągłość estetyczną wyłożenia.
  • Odporność na ścieranie – powstała gładka powierzchnia nie matowieje i jest odporna na uszkodzenia mechaniczne.
  • Wodoodporność – woda nie wnika w jej strukturę, a więc nie rozsadza fugi i nie dopuszcza do rozwoju pleśni i bakterii.
  • Trwałość koloru – fuga epoksydowa jest odporna na działanie promieni słonecznych – nie ulega pod ich wpływem rozpadowi, nie starzeje się, nie zmienia barwy, nie traci koloru.

Kerakoll Fugalite BIO to ekologiczna fuga epoksydowa, dzięki której stworzysz wytrzymałą i łatwą w utrzymaniu powierzchnię. Właśnie dlatego warto zainwestować w to rozwiązanie podczas wykańczania kuchni. Posłuży ono przez wiele lat, nie tracąc idealnego wyglądu.

One Response - Add Comment

Odpowiedź