Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. Każdy ma oczywiście swoje preferencje co do grubości ciasta, ilości składników, stosowania sosów. Właśnie dlatego zamiast jeść pizzę na mieście, warto pomyśleć o tym, by przygotowywać ją samodzielnie w domu. Do tego oprócz sprawdzonego przepisu przyda się np. kamień do pizzy. Czym jest, jak go używać i czy na pewno warto go kupić – tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Kamień do pizzy – co to takiego?
Kamień do pizzy umożliwia upieczenie tego włoskiego przysmaku w domowym piekarniku tak, aby smakował jak z prawdziwego pieca do pieczenia pizzy, który zobaczyć można w wielu restauracjach we Włoszech. Dzięki tak prostemu produktowi można wypiec chrupiące, pachnące ciasto w typowo włoskim stylu, bez konieczności posiadania profesjonalnego pieca szamotowego.
Kamienie do pizzy kupić można wykonane z różnego rodzaju tworzywa. Dostępne są zarówno granitowe, które zobaczyć można w sklepie na www.artigiano.pl/9-kamienie-do-pizzy, jak i ceramiczne, kordierytowe, kamionkowe, gliniane, wulkaniczne.
Kamienie do wypieku pizzy różnią się między sobą również grubością, rozmiarem i kształtem. Cienkie szybciej się nagrzewają, jednak też krócej oddają ciepło. Można kupić zarówno niewielkie, okrągłe kamienie, jak i większe kwadratowe – te sprawdzą się zwłaszcza i przy innych wypiekach.
Jak używać kamienia do wypieku domowej pizzy?
Warto wiedzieć, że kamień do pizzy wymaga specjalnego traktowania. Przede wszystkim należy pamiętać, że zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować jego pękanie. Właśnie dlatego najpierw wkłada się go do zimnego piekarnika i nagrzewa w nim bardzo powoli. Następnie nakłada się na nie ciasto. Najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnej drewnianej łopaty. Dzięki niej zsunięcie surowego ciasta nie powinno być problematyczne.
Warto pozostawiać kamień do pizzy w piekarniku, by samoczynnie ostygł. Nie można umieszczać go pod zimną wodą, ponieważ przez to pęknie. Myć można wyłącznie ręcznie, w dodatku bez użycia detergentów, gdyż mogą wnikać w pory kamienia i oddawać później swój smak do ciasta w czasie pieczenia.
Zalety kamienia do pizzy
Kamień dzięki swoim właściwościom gwarantuje równomierne rozchodzenie się ciepła. Dzięki temu pieczenie jest znacznie szybsze. Okazuje się, że maksymalnie pizzę trzeba piec 5-10 minut. To znaczna oszczędność czasu i prądu w przypadku piekarników elektrycznych.
Równomierne rozchodzenie się ciepła po powierzchni kamienia, to również gwarancja idealnego przypieczenia z każdej strony pizzy. Dzięki niemu wypieki są wyjątkowo chrupkie, dokładnie we włoskim stylu. Kamień jest łatwy w pielęgnacji, nie zużywa się – to inwestycja na lata. Nie zajmuje wiele miejsca w kuchni.
Czy warto kupić kamień do pizzy?
Wiele osób zastanawia się zapewne, czy w ogóle warto kupić kamień do pizzy, czy używany rzadko nie stanie się zbędnym elementem wyposażenia, które tylko zagraci kuchnię. Tak się nie stanie, jeśli lubimy przygotowywać również inne wypieki. Kamienna płytka pochłaniająca wilgoć sprawi, że i bułki, i chleb, czy inne pieczywo, staną się znacznie bardziej chrupiące.
Jeśli lubisz pizzę i marzysz o tym, aby ta pieczona w domu miała prawdziwie włoski smak i zapach – postaw na profesjonalny kamień do pizzy. Dzięki temu w prosty i szybki sposób przyrządzisz danie niczym z prawdziwego kamiennego pieca.
„znaczna oszczędność czasu i prądu w przypadku piekarników elektrycznych”
To zdanie mija się z prawdą, mając na uwadze, że kamień do pizzy należy nagrzewać przez godzinę przed wsadzeniem pizzy. Dodatkowo, energia grzałek pochłaniana jest nie tylko przez elementy wyposażenia piekarnika i nasz placek, ale także wielki kawałek granitu (lub szamotu).
Kamień niewątpliwie ma wiele zalet, ale zdecydowanie nie jest to bardziej ekonomiczny sposób pieczenia pizzy.
Pozdrawiam!