Zlewozmywak to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Pozwala na umycie naczyń, rąk, ale także mięsa, warzyw i owoców. Może być przydatny także podczas drobnych prac domowych, takich jak sprzątanie. Ze względu na tak częste wykorzystanie, należy wybrać go, kierując się indywidualnymi, konkretnymi potrzebami, aby był w stanie w pełni je zaspokoić.
Materiał, z którego wykonany jest zlewozmywak
Pierwsza ważna cecha zlewozmywaka to materiał jego wykonania. Ze względu na częstą eksploatację, powinien być przede wszystkim odporny, zarówno na temperatury, środki czyszczące, jak i na mechaniczne uszkodzenia. Dzięki temu będzie gwarancją nie tylko wygody, ale również długotrwałego, pięknego wyglądu.
Doskonałymi właściwościami odznaczają się w tym względzie zlewozmywaki granitowe, które zostały stworzone na bazie naturalnej skały. Dzięki jej parametrom mechanicznym charakteryzują się wysoką odpornością na wszystkie czynniki, które mogą im zagrozić, takie jak zarysowania, gorąca woda czy domowe środki chemiczne. W efekcie mogą przetrwać całe lata, prezentując się tak samo doskonale.
Warto także napomknąć o samym wyglądzie, który zaprezentuje się niezwykle ciekawie i unikatowo. Dzięki naturalnie jawnokrystalicznej budowie granitu oraz zróżnicowaniu kolorystycznemu każdy zlew będzie niepowtarzalny i doskonale dopasowany do całego pomieszczenia.
Wielkość: jedna z najważniejszych kwestii
Kolejną, niezwykle istotną kwestią, jest wielkość zlewozmywaka, który powinien zapewniać maksymalny komfort podczas wykorzystywania tej części kuchni. Z tego względu w domach, w których nie występuje zmywarka i wszystkie naczynia czyszczone są ręcznie, serdecznie polecamy wykorzystanie modeli dwukomorowych. Pozwolą one na swobodne mycie, płukanie i odstawianie naczyń, zapewniając optymalną ilość miejsca.
W domach, w których zmywarka występuje, można pokusić się o wybór mniejszego, jednokomorowego modelu lub też zlewozmywaka, w którym druga komora jest wyraźnie mniejsza od głównej. Będzie on funkcjonalnym rozwiązaniem, które umożliwi doraźne umycie niewielkiej ilości rzeczy, czy wygodne opłukanie produktów spożywczych. Jednocześnie, nie będzie zajmował zbyt wiele miejsca.
Jednokomorowy zlew sprawdzi się także w małych kuchniach, w których umożliwi zachowanie większej przestrzeni na blacie.
Kształt: zaplanuj jego umieszczenie optymalnie
Ostatnia sprawa, na jaką warto zwrócić uwagę, to kształt zlewozmywaka oraz jego funkcjonalność w danym miejscu. W małych kuchniach szczególnie polecane są kwadratowe, okrągłe i narażone zlewozmywaki, które pozwalają optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Pomagają w dobrym zaplanowaniu rozkładu pomieszczenia, nie pozostawiając miejsca na niewykorzystane luki.
Z kolei w kuchniach, w których przestrzeni nie brakuje, można pokusić się o wybór klasycznego, większego i prostokątnego zlewozmywaka. Będzie można umieścić go tam swobodnie, nie przejmując się tym, iż zajmie za dużo miejsca, potrzebnego do czegoś innego.
fot. materiały prasowe
Odpowiedź