O tym, że kuchenka jest niezbędna w każdej kuchni, nie trzeba nikogo przekonywać. To sprzęt bez którego trudno się obejść. Właśnie dlatego stając przed koniecznością zakupu, należy dobrze go przemyśleć. Wybór nie jest prosty, gdyż na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kuchenek. W tekście zastanowimy się nad tym, jaką płytę do zabudowy kupić: elektryczną, gazową, czy gazowo-elektryczną?
Wady i zalety elektrycznych płyt do zabudowy
Płyty elektryczne, a więc indukcyjne, są coraz bardziej popularne. W sklepach możemy znaleźć wiele ich modeli, co widać chociażby wśród ofert na: www.homebook.pl/produkty/plyty-elektryczne-do-zabudowy. Do wyboru są produkty różnych marek, o różnych wielkościach, kolorach, ilości pól grzejnych.
Popularność płyt indukcyjnych z pewnością wynika z tego, że świetnie się prezentują, a także łatwo się je czyści. Co więcej, w nowym budownictwie bardzo rzadko stosuje się instalacje gazowe, niejako zmuszając mieszkańców do korzystania z kuchenek zasilanych prądem. Jako ich wadę należy przede wszystkim zaliczyć fakt, że w momencie awarii prądu nie ma się możliwości skorzystania z kuchenki, co w przypadku posiadania małych dzieci, może być bardzo uciążliwe. Zwłaszcza w sytuacji, gdy prąd ogrzewa również wodę.
Drugą wadą jest to, że gotowanie na płycie indukcyjnej sprawia, że rośnie zużycie prądu, który nie jest zbyt tani. Nawet wybierając kuchenkę o wysokiej klasie energetycznej trzeba liczyć się z wysokimi rachunkami. Są jednak wyliczenia, które wskazują, że koszt użytkowania obu płyt jest zbliżony, jednak warto to samemu zweryfikować. Z pewnością wysokie opłaty ponosi się na początku – urządzenie nie jest tanie, poza tym trzeba też kupić specjalne garnki.
Wiele osób twierdzi też, że płyty indukcyjne przez to, że wytwarzają pole elektromagnetyczne nie mają obojętnego wpływu na organizm ludzki. Uważać muszą zwłaszcza osoby z rozrusznikiem serca.
Jednak o ile płyty elektryczne mają wady, o tyle przeważają jednak zalety. Gotowanie na takiej kuchence jest znacznie szybsze, dzięki czemu oszczędza się energię. Pola grzewcze pozwalają na równomierne ogrzanie całej powierzchni garnka. Co więcej, ma się lepszą kontrolę nad temperaturą gotowanej potrawy. Ponadto płyty indukcyjne są bezpieczne w użytkowaniu – nie da się poparzyć. Możliwe jest też zastosowanie blokady przed dziećmi.
Czy warto kupić płytę gazową do zabudowy?
Płyty gazowe są znacznie tańsze w porównaniu do elektrycznych, zarówno jeśli chodzi o zakup, jak i użytkowanie. Ponadto pozwalają na gotowanie potraw i podgrzewanie wody w momencie awarii prądu. Nadają się też do większości garnków i patelni. Niektórzy kucharze uważają, że potrawy przygotowane na kuchence gazowej są lepsze, niż te z elektrycznej.
Niestety kuchenki gazowe są trudniejsze do utrzymania w czystości, istnieje również ryzyko poparzenia. Co więcej w kuchni, w której są montowane musi być wydajna wentylacja, nie mówiąc już o konieczności posiadania instalacji gazowej w budynku. Podłączanie butli nie jest zbyt bezpieczne i w wielu miejscach niedopuszczalne.
A może kuchenka gazowo-elektryczna?
Jeśli nie umiemy się zdecydować, czy lepsza dla nas będzie kuchenka elektryczna, czy może gazowa, możemy postawić na urządzenie 2 w 1. Na rynku są bowiem dostępne płyty gazowo-elektryczne. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą być przygotowane na każdą ewentualność. Można wybierać spośród różnych połączeń 2+2, czy 3+1 – z dominacją palników lub pól grzewczych.
powiem tak plyta kuchennam usi byc dopasowana do twich potrzeb nie podazaj za moda wybierz to co tobie najlepiej pasuje czy bedziesz sie pilnowac zeby nie porysowac plyt indkcyjnych czy nie zapomnisz o tym ze sa gorace czy dziecko ich nie dotknie jak skonczysz gotowac najlepsze edna sa na gaz wylacz i masz spokoj dziecko ci tego nie wlaczy i nie sparzy sie tak mocno jak plyta indykcyjna