O tej porze roku zajadamy się morelami. Są pyszne, soczyste i pomagają nawodnić organizm, zaspokajając apetyt na słodycze. Mogą także posłużyć do przygotowania pysznych deserów na przyjęcia lub do popołudniowej kawy. Poniżej 4 sprawdzone przepisy na morelowy podwieczorek.
1. Kokosowe ciasto z morelami
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki,
- 1 kostka masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 7 moreli.
Przygotowanie:
Morele myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Gotową masę przekładamy do formy o wymiarach 20×27 cm. Na cieście układamy pokrojone na kawałki morele. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem i udekorować wiórkami kokosowymi. Dzięki temu nabierze jeszcze intensywniejszego smaku kokosa.
2. Pieczone morele z jogurtem
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 150 g moreli,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki pistacji.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy umyte, wydrylowane i pokrojone na kawałki morele. Pieczemy przez około 10-15 minut. Jogurt przekładamy do miseczek (warto wybrać także słoiki dostępne na: https://pucharydeserowe.pl/oferta/sloiki-na-koktajle-butelki-na-soki-karafki). Dokładamy do niego wypieczone kawałki moreli, pistacje i miód. Całość mieszamy. Pieczone morele z jogurtem to doskonały pomysł na zdrowy podwieczorek, ale wielbiciele słodkich śniadań chętnie wybierają go również na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia.
3. Deser serowy z morelami
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 400 g moreli,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie:
Umyte i wydrylowane morele obieramy ze skórki, a następnie miksujemy na puree. Można odłożyć 2 łyżki – puree posłuży jako dekoracja deseru. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, aż stanie się puszysty. Żelatynę, puree i serek łączymy ze sobą, a następnie miksujemy. Deser przekładamy na pucharków, które umieszczamy w lodówce – deser musi stężeć. Przed podaniem polewamy morelowym puree, można również dołączyć dodatkowe ozdoby smakowe w postaci orzeszków, pestek dyni czy wiórków kokosowych.
4. Mleczne lody morelowe
Składniki:
- 200 g moreli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mleka w proszku,
- 100 g cukru pudru,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (gęstego).
Przygotowanie:
Morele myjemy, drylujemy i obieramy ze skórki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego morele, które zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości. Gdy przecier będzie gotowy, warto dodatkowo przepuścić go przez sitko. Do cukru pudru dodajemy mleko w proszku, a następnie płynne mleko i jogurt naturalny. Całość mieszamy lub miksujemy na gładką masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy przecier morelowy. Gdy masa będzie już gotowa, możemy przełożyć ją do miski i wstawić do zamrażalnika. Lody muszą się mrozić około 6 godzin, zanim będą zdatne do spożycia. Nieco krócej mrozimy lody, jeśli przełożymy je do specjalnej formy z patyczkami.
Źródło zdjęć: Envato Elements
Artykuł sponsorowany
Odpowiedź