Kokilka – małe naczynie do zadań specjalnych

Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem słodkości, czy wytrawnych potraw, aby je przygotować potrzebujesz wygodnego naczynia. I nie, dziś wcale nie stawiamy na garnek i patelnię. Kokilka to ceramiczna miseczka, która pozwala wszelkie smakowitości zapiec w piekarniku i efektownie zaserwować gościom. Przeczytaj nasz wpis do końca i dowiedz się, dlaczego kokilkę już w tytule określiliśmy małym naczyniem do zadań specjalnych.

Wielozadaniowa, poręczna kokilka

Kokilka lub jeśli wolisz – ramekin to niewielkie ceramiczne lub szklane naczynie, odporne na szok termiczny. Dzięki tej właściwości możesz je wprost z lodówki wstawić do piekarnika i nie martwić się, że popęka. Kokilka ma przeważnie okrągły kształt, który dobrze trzyma ciepło przyrządzonych w nim potraw. Przydaje się nie tylko do zapiekania, ale i serwowania dań. Charakterystyczne tłoczenia na ściankach sprawiają, że zastawiony stół wygląda jeszcze ciekawiej, a posiłek prezentuje się wyjątkowo efektownie.

Ponieważ kokilki idealnie nadają się do serwowania pojedynczych porcji, przygotujesz w nich posiłki na każdą okazję. Śniadaniowe omlety czy pieczoną owsiankę ze szczyptą cynamonu, która swoim korzennym zapachem pobudzi do działania, nastroi optymistycznie, a nawet przywoła słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Podawać w nich możesz smakołyki na ciepło i zimno – tiramisu, zapiekany krem brûlée, aromatyczny czekoladowy suflet, owoce pod kruszonką oraz orzeźwiające desery z galaretką, bitą śmietaną i owocami. A także zaserwować coś bardziej sytego, w sam raz na obiad czy kolację, jak wszelkiego rodzaju zapiekanki, pasztety, sosy, dipy.

Ramekin z łatwością zastąpi pucharek na lody, a nawet miseczkę na płatki śniadaniowe, o ile tylko zdecydujesz się na taki o nieco większych wymiarach. Kokilki mają zwykle od 50 do 250 ml pojemności, dlatego warto uwzględnić przy zakupie cel, któremu będzie służyć naczynie.

Kokilki nie raz pomogą Ci w kuchni, na przykład podczas rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej lub gdy ze spontaniczną wizytą zawitają do Ciebie goście z dziećmi. Wtedy kokilki pozwolą wygodnie podjąć Ci maluchy porcjami bakalii, orzechów i pokrojonych na ćwiartki jabłek, aby uprzyjemnić im posiadówkę z dorosłymi.

Ramekiny przydadzą Ci się również, jeśli niczym szef kuchni i przed przystąpieniem do gotowania, lubisz wszelkie składniki posiekać, odważyć i odseparować od siebie. Te niewielkie foremki zajmują niewiele miejsca na blacie, a dzięki nim o niczym nie zapomnisz.

Kokilkowe tipy

Łatwe wyjmowanie potraw z kokilki

Mimo że serwowanie potrawy w ramekinie uchodzi za eleganckie, możesz oczywiście przełożyć ją na talerzyk i – w zależności od tego czy podajesz słodki czy pikantny przysmak – oprószyć cukrem pudrem, ozdobić kiełkami, liściem mięty, syropem owocowym lub octem balsamicznym. A jeśli szukasz rady, jak wyjąć smakołyk z kokilki, tak by jego kształt ani odrobinę nie ucierpiał, już podpowiadamy! Zanurz naczynie na kilka sekund w gorącej wodzie i poczekaj aż danie pod wpływem ciepła nieco odejdzie od ścianek. Zwróć uwagę na to, aby wrzątku było tyle, by nie wlał się do potrawy i nie zatopił jej, co z pewnością zaszkodziłoby strukturze dania.

Wygodne przechowywanie

Wśród dostępnych kokilek przeważają te o delikatnym wgłębieniu wzdłuż górnej krawędzi. Dzięki czemu poszerzony od środka rant chroni je przed zsunięciem i możesz wygodnie przechowywać foremki ustawione jedna na drugiej.

W poszukiwaniu idealnej kokilki

Ramekiny ceramiczne mają duże walory estetyczne. Ponieważ dostępne są w różnych kolorach, bez trudu znajdziesz taki, który wspaniale dopasuje się do zastawy stołowej i wnętrza. Przez wzgląd na to, że mają grubsze ścianki od swoich szklanych odpowiedników, doskonale sprawdzają się do przygotowania czekoladowego sufletu, który powinien piec się powoli, aby ładnie wyrósł i zachował swój płynny środek. Zanim jednak kupisz kokilki, upewnij się, że producent dopuszcza stosowanie ich w zmywarce i mikrofalówce.

Najbardziej uniwersalne są białe kokilki, jednak jeśli masz dom urządzony w nowoczesnym stylu, możesz śmiało postawić na energetyczne kolory, a nawet zmiksować ze sobą kilka z nich. Jeśli szukasz sezonowej odmiany, barwy foremek dopasuj do okazji – zielone kojarzą się z wiosną, dlatego idealnie wpisują się w klimat Wielkanocy, a czerwone z Mikołajem i choinkowymi ozdobami, więc znakomicie uzupełnią wigilijną zastawę.

Jeśli szukasz porad odnośnie urządzania wnętrz i organizacji przyjęć, zajrzyj na blog home-sklep.pl. Podpowiadamy, jak zorganizować grill party, w prosty sposób odmienić wnętrze czy dbać o rośliny doniczkowe. Z taką wiedzą Twój dom błyskawicznie nabierze życia!

Źródło zdjęć: shutterstock.com, unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *